Forum o radiach internetowych! Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Oryginalne płyty
Autor Wiadomość
Max 
ALFONS No. 1

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010   Oryginalne płyty
   Moje Radio: brak

Cytat:
Jak donosi Gazeta Prawna przed rozpoczęciem nadawania niezbędne jest uzyskanie licencji na rozpowszechnianie utworów. Gazeta podaje przykład ściągniętego przez p2p pliku .mp3, do którego nie mamy praw autorskich. Aby móc legalnie go rozpowszechniać w radiu potrzebna jest licencja. Za jej brak może grozić nawet kara do 2 lat pozbawienia wolności.

Źródło: webinside.pl, 26.01.2010, 1:00 AM

To w końcu do legalnego emitowana potrzebna jest i licencja i oryginalne płyty, czy nie? Bo z tego wynika, że możemy pobrać pliki, kupić licencję i jest ok.

Novik 
Person net

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010   

Licencja + oryginalne płyty...

Max 
ALFONS No. 1

Gazeta Prawna piała coś innego ;P

djmentos 
Pan Profesor

Moje Radio: http://www.technowave.fm/

Legalna płyta lub plik MP3 zakupiony w sklepie.

torbacz 

Wysłany: Pon 08 Lut, 2010   

djmentos napisał/a:
Legalna płyta lub plik MP3 zakupiony w sklepie.

djmentos, możesz napisać jaka jest podstawa prawna tego, co napisałeś? Jakaś ustawa, rozporządzenie, inny przepis? Masz jakąś definicję "nielegalnego MP3"? Co jeżeli nie używam MP3 tylko FLAC? Dzięki z góry.

djmentos 
Pan Profesor

FLAC może być równie nielegalny jak MP3, OGG, WAV itd. Mogę sprecyzować. Chodzi o plik, którego jesteś posiadaczem, a nie możesz się pochwalić oryginalnym nośnikiem danych, z którego go zgrałeś lub kwitem na niego, że został gdzieś zakupiony / pobrany ze strony na konkretnej licencji, np cc.

torbacz 

A jakaś podstawa prawna? Czy piszesz "bo tak Ci się wydaje"?

djmentos 
Pan Profesor

Uustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych

a jeśłi chodzi o użycie w rozgłośni to zaiks.org.pl i zpav.pl
przeczytaj sobie wzór umowy.

torbacz 

djmentos napisał/a:
Uustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Prosiłem o konkrety, bo ten dokument znam i tam nie ma słowa na ten temat.

djmentos 
Pan Profesor

Jeśli chodzi o ustawę, to nie podam Ci konkretów bo nie mam tego papieru przy sobie, ale na pewno jest taka wzmianka. A nawet jeśli nie ma to ZPAV i jego GA nie ścigała by wtedy za posiadanie muzyki.

Jeśli chodzi o umowę z OZZ to wszystkie stowrzyszenia w swoich umowach mają o tym wzmiankę, że licencjobiorca zobowiązany jest do posiadania oryginalnego fonogramu.

neo_vir

Wysłany: Sro 10 Lut, 2010   

Ustawa o prawach autorskich - powiedziano ? ... powiedziano ... można sobie poszukać ? Można ... I to chyba lepsze rozwiązanie niż zadawanie kretyńskich pytań.

Chcę otworzyć sklep ze słodyczami - muszę je kupić na hurtowni, czy mogę ukraść ze stacji benzynowej ? ...

torbacz 

Wysłany: Czw 11 Lut, 2010   

neo_vir napisał/a:
Ustawa o prawach autorskich - powiedziano ? ... powiedziano ... można sobie poszukać ? Można ... I to chyba lepsze rozwiązanie niż zadawanie kretyńskich pytań.

No, fajnie, dzięki. Przejechałem całą ustawę od deski do deski - nie ma słowa na ten temat. Ani jednego. Nadal chcecie mnie odsyłać do ustawy, która nic nie mówi o tym, że do grania w radiu trzeba mieć oryginalny nośnik? A co z singlami wysyłanymi przez wytwórnie? W świetle prawa to też pirackie kopie, bo z tego co czytam w ustawie kopie można wykonywać na własny użytek albo udostępniać w tzw. "stosunku towarzyskim". Ani pod jedno ani pod drugie to się nie kwalifikuje. Dlatego ponawiam prośbę o konkretne zapisy, bo głupi nie jestem, żeby pytać o oczywiste rzeczy. Wszyscy krzyczycie "poszukaj sobie w ustawie", choć idę o zakład, że sami całej nie przeczytaliście. Bo gdyby tak było, to jakie mielibyście podstawy, by pisać to co piszecie? Skoro ustawa o tym nie traktuje. Ponawiam prośbę o wyjątki z jakiegokolwiek dokumentu o mocy prawnej i z góry dziękuję.

Jeżeli piszecie o ZPAV - chętnie zapoznam się z ich dokumentami, tylko podajcie nazwę dokumentu, paragraf, podpunkt, cokolwiek w temacie. Bo ja już siwieję od tego czytania i cały czas jakieś ogólniki. Dzięki.

p.s. słodycze kupuje się W hurtowni a nie NA :)

djmentos 
Pan Profesor

Przeczytaj wzór umowy ZPAVu tam masz napisane i pomyśl logicznie. Gdyby nie trzeba było grać z legalnych nośników, to nie ścigali by za ściąganie z p2p... A jeżeli wytwórnia wysyła Ci singla to powinieneś mieć na to umowę, bo nie udowodnisz, że jest legalny.

Max 
ALFONS No. 1

djmentos, jeżeli w ustawie nie jest napisane, że oryginalne płyty są wymagane, to żadne prawo podwórkowe ZPAVu tego nie zmieni ;]

Prosiłbym o wklejenie na forum ustawy o prawach autorskich, jakby ktoś mógł, byłbym wdzięczny.

torbacz 

djmentos napisał/a:
Gdyby nie trzeba było grać z legalnych nośników, to nie ścigali by za ściąganie z p2p...

Ściąganie a nadawanie to są dwie różne rzeczy.

djmentos napisał/a:
A jeżeli wytwórnia wysyła Ci singla to powinieneś mieć na to umowę, bo nie udowodnisz, że jest legalny.

Żadna z wytwórni, która udostępnia mi single nie chciała podpisywać ze mną umowy.

Raz jeszcze, konkrety proszę, bo cały czas piszecie, że "to oczywiste" a nic nie jest oczywiste.

Odpowiedz do tematu