Pomogła: 1 raz Wiek: 98 Dołączyła: 08 Sie 2009 Posty: 265 Skąd: NPR/ATL/Poznan
Wysłany: Wto 26 Sty, 2010 Oryginalne płyty Moje Radio: brak
Cytat:
Jak donosi Gazeta Prawna przed rozpoczęciem nadawania niezbędne jest uzyskanie licencji na rozpowszechnianie utworów. Gazeta podaje przykład ściągniętego przez p2p pliku .mp3, do którego nie mamy praw autorskich. Aby móc legalnie go rozpowszechniać w radiu potrzebna jest licencja. Za jej brak może grozić nawet kara do 2 lat pozbawienia wolności.
Źródło: webinside.pl, 26.01.2010, 1:00 AM
To w końcu do legalnego emitowana potrzebna jest i licencja i oryginalne płyty, czy nie? Bo z tego wynika, że możemy pobrać pliki, kupić licencję i jest ok.
torbacz
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010
djmentos napisał/a:
Legalna płyta lub plik MP3 zakupiony w sklepie.
djmentos, możesz napisać jaka jest podstawa prawna tego, co napisałeś? Jakaś ustawa, rozporządzenie, inny przepis? Masz jakąś definicję "nielegalnego MP3"? Co jeżeli nie używam MP3 tylko FLAC? Dzięki z góry.
FLAC może być równie nielegalny jak MP3, OGG, WAV itd. Mogę sprecyzować. Chodzi o plik, którego jesteś posiadaczem, a nie możesz się pochwalić oryginalnym nośnikiem danych, z którego go zgrałeś lub kwitem na niego, że został gdzieś zakupiony / pobrany ze strony na konkretnej licencji, np cc.
A jakaś podstawa prawna? Czy piszesz "bo tak Ci się wydaje"?
Jeśli chodzi o ustawę, to nie podam Ci konkretów bo nie mam tego papieru przy sobie, ale na pewno jest taka wzmianka. A nawet jeśli nie ma to ZPAV i jego GA nie ścigała by wtedy za posiadanie muzyki.
Jeśli chodzi o umowę z OZZ to wszystkie stowrzyszenia w swoich umowach mają o tym wzmiankę, że licencjobiorca zobowiązany jest do posiadania oryginalnego fonogramu.
Ustawa o prawach autorskich - powiedziano ? ... powiedziano ... można sobie poszukać ? Można ... I to chyba lepsze rozwiązanie niż zadawanie kretyńskich pytań.
Chcę otworzyć sklep ze słodyczami - muszę je kupić na hurtowni, czy mogę ukraść ze stacji benzynowej ? ...
torbacz
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010
neo_vir napisał/a:
Ustawa o prawach autorskich - powiedziano ? ... powiedziano ... można sobie poszukać ? Można ... I to chyba lepsze rozwiązanie niż zadawanie kretyńskich pytań.
No, fajnie, dzięki. Przejechałem całą ustawę od deski do deski - nie ma słowa na ten temat. Ani jednego. Nadal chcecie mnie odsyłać do ustawy, która nic nie mówi o tym, że do grania w radiu trzeba mieć oryginalny nośnik? A co z singlami wysyłanymi przez wytwórnie? W świetle prawa to też pirackie kopie, bo z tego co czytam w ustawie kopie można wykonywać na własny użytek albo udostępniać w tzw. "stosunku towarzyskim". Ani pod jedno ani pod drugie to się nie kwalifikuje. Dlatego ponawiam prośbę o konkretne zapisy, bo głupi nie jestem, żeby pytać o oczywiste rzeczy. Wszyscy krzyczycie "poszukaj sobie w ustawie", choć idę o zakład, że sami całej nie przeczytaliście. Bo gdyby tak było, to jakie mielibyście podstawy, by pisać to co piszecie? Skoro ustawa o tym nie traktuje. Ponawiam prośbę o wyjątki z jakiegokolwiek dokumentu o mocy prawnej i z góry dziękuję.
Jeżeli piszecie o ZPAV - chętnie zapoznam się z ich dokumentami, tylko podajcie nazwę dokumentu, paragraf, podpunkt, cokolwiek w temacie. Bo ja już siwieję od tego czytania i cały czas jakieś ogólniki. Dzięki.
Przeczytaj wzór umowy ZPAVu tam masz napisane i pomyśl logicznie. Gdyby nie trzeba było grać z legalnych nośników, to nie ścigali by za ściąganie z p2p... A jeżeli wytwórnia wysyła Ci singla to powinieneś mieć na to umowę, bo nie udowodnisz, że jest legalny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
radio internetowe, jak stworzyć, jak zacząć, szablony radiowe, skrypty radiowe, support shoutcast, prezenterzy, mixery, konsole, dj, licencja zaiks, licencja radiowa, jak założyć radio, jaką licencję kupić, do radia, cast, centrum shoutcast, forum o radiach internetowych, własne radio internetowe