torbacz
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010 Środowisko
Jak w temacie. Czy myślicie, że coś takiego jeszcze istnieje? Bo przeczytałem kilkadziesiąt wątków tutaj i jakoś branży tu nie widzę. Ale może macie inne zdanie?
Nie istnieje. Kropka. Brak ludzi, którzy naprawdę znają się na tym co robią i są w tym dobrzy. I to w każdej dziedzinie: od programowania muzyki w radiu na promocji kończąc.
_________________ pop i rock lat 2000 oraz nowościsłuchaj
Pytanie, czy "środowisko" w przypadku internetowych nadawców istniało kiedykolwiek. Bo jeśli chodzi o naziemną branżę radiową, to środowisko jest coraz mniejsze, bo i stacji radiowych jakby mniej.
Torbacz, niestety tak jest. A najśmieszniejsze jest to, że Radio Internetowe powinno mieć najprościej. Pamiętam jak z newsarchive.icm.edu.pl zaciągnąłem chyba w 2003 roku całe dostępne archiwum pl.rec.radio. Z lektury tej grupy przez jeden wieczór dowiedziałem się sporo więcej, niż z lektury kilku portali dla nadawców internetowych. Jest tych stron sporo, tylko wszyscy traktują temat bardzo powierzchownie. Ustawić shoutcasta, wrzucić muzę do autopilota i gra. Kiedyś było prościej załatwić sobie wejście do jakiegoś naziemnego radia, które wiadomo, różniły się poziomem profesjonalizmu, ale w choćby najbardziej amatorskiej stacji z Pcimia Dolnego praca wyglądała inaczej niż w 95% polskich e-stacji. I to też myślę, że ma sporo na rzeczy. Mało jest radiowych pozytywnych wzorców, które możnaby naśladować (nie kopiować, naśladować, albo próbować podpatrywać). Skoro dla większości wzorem jest radioparty.pl, dla "bystrzachów" jest to Eska, to czego tu oczekiwać.
torbacz
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010
webDude: tego traktora to nie zrozumiem nigdy. Dla mnie traktor to ciągnik a w radiu używa się programów radiowych, a nie dyskotekowych... Ale gdzie są w takim razie ludzie, od którym można się czegoś nauczyć? Co robią teraz?
Ale gdzie są w takim razie ludzie, od którym można się czegoś nauczyć? Co robią teraz?
To jest dobre pytanie! Pytam, gdzie jest (kolejność przypadkowa):
? Marcin Marzec (djc)?
? Piotr Ploch (Błękitny, open.fm)?
? Łukasz Jakubczyk (Danone, ostatnio chyba radiofriko)?
? Andrzej Czarnecki (Dj Dr, open.fm)?
? Artur Sempruch (Dj Arturo, radiofriko)?
? Darek Staszak (w internecie ostatnio radiofriko),
? Jacek Jaszczyk (w internecie ostatnio radiofriko)?
? Arek Kwiatkowski (Delors, radioaspekt),
? Piotr Baranowski (Dj Neo, rf24),
? Jarek Krawczyk (TOMcki, założyciel radiofriko),
? Łukasz Borys (Lucas, w internecie ostatnio radiofriko),
? Maciej Sypniewski (w internecie ostatnio radiofriko),
? Mateusz Dublinowski (Taurus, w internecie ostatnio radiofriko),
? Michał Kujawa (Mihau, w internecie ostatnio radiofriko),
? Sebastian Stelmach (Sebol),
? Michał Słabicki (Figur),
? Robert Łabędzki (Rolab),
? Michał Kwaśniewski (Goldmoon, megastacja),
? Małgorzata Nadolska (Jae, megastacja),
? Jarek Gronowski, (megastacja)
? Krystian Bałkowski (Crass, megastacja),
? Michał Skierski (Majkell, znawca radia, szacun),
? Michał Kleina (Dj Mike),
? Bartek Kopeć (neo_vir)?
? Leszek Śledziński (ostatnio onAir)?
? Jacek Hustler (legalni.org)?
Byłaby niezła branża. Chętnie napiłbym się z nimi wódki, bo każdy z nich wniósł swój kawałek do świata polskiego radia internetowego.
torbacz
Wysłany: Pon 08 Lut, 2010
Chcesz powiedzieć, że ci ludzie kiedyś byli dostępni w jednym miejscu?
Bartek Kopeć chyba pracuje w krakowskim radiu akademickim, ale nie jestem pewien. Reszta nazwisk niewiele mi mówi...
Bo sprawa wygląda tak, radio radiem - ale trzeba z czegoś żyć. I fajnie jak się ma naście lat, chodzi do szkoły i od godziny 15 ma się czas wolny i można tłuc traktorem do nocy. Ale kiedyś przychodzi życie, które przerasta radio. Bo przecież trzeba robić coś w życiu z czego będzie pieniądz. I tutaj radio idzie w odstawkę.
featmilka, oj złe masz podejście Mimo dorosłego wieku nie znaczy aby radio odstawić totalnie na bok. Radio o które dbamy i ma swoją popularność zarabia w jakiś sposób na siebie Ja nie mówię tu, że radio się robi dla kasy ale przyjemność może być połączoną z czymś drugim
Jasne, że tak. Ale jak np z radia zarobisz 500 zeta a ktoś Ci zaproponuje 2K to raczej wybierzesz tą drugą opcję. I nie zawsze będziesz miał chęci po pracy zająć się własnym hobby. A tym którzy mają przyjemność łączenia biznesu z przyjemnością szczerze gratuluje;)
Marti, ale to zależy, jaką masz pracę. Jakoś ciężko mi uwierzyć, że jeśli ktoś tyra po kilkanaście godzin to ma jeszcze siłę na radio. Różnie to jest, a sam każdy wie co chce robić i nie nam tu oceniać czy jego podejście jest dobre, czy złe.
Wedlug mnie, takze tak sadze, ze srodowiska radii internetowych juz nie ma w internecie polskim . Nie wiem, jak ta sprawa wyglada za granica, no ale to chyba malo wazne, heh... ;] . ; ]....
Nie zgodze sie z Tym, ze radii jest coraz mniej, wrecz przeciwnie, tych mniejszych e-stacyjek jest coraz wiecej, moze tych wiekszych jest mniej, to prawda, typu Friko, megastacja, radioparty? (heh...).... .
Radyjek internetowych bedzie z kazdym dniem coraz wiecej, teraz za glupi serwer sc z 50 slotami zaplacimy SMS za 6 zl, a autopiloty juz po 10 zl "lataja" w necie. Strona + domena tania jak barszcz. A (niestety) dzieki typu serwisom: radyjko.net , stacja.fm (nieistniejaca), bedzie coraz to wiecej tych radii intenetowych. Niestety, na 100, utrzymaja sie dluzej niz 3 miesiace, max? 10 radii. heh... no statystyki sa okropne ^^.
Teraz jak zawazylem, do radia zabieraja sie 10, 11 latki, ktorzy sciagaja nielegalnego VirtualDJ'a, a nastepnie nadaja na serwerach SC za SMS. Juz malo, kto , uwaza to jako "prace", wiecej osob, uwaza RADIO INTERNETOWE, jako "dobra zabawe" dla znajomych (np.).
Czy srodowisko "umarlo", "nieistnieje" ? Tak, juz dawno, przykladem tego moze byc to, ze malo osob, juz z tych dawnych radii internetowych, z forum RADIOSTACJE.pl nie pojawia sie na takich serwisach jak ten i innych. Chociaz, for typowych o radiach to garstka jest aktywnych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
radio internetowe, jak stworzyć, jak zacząć, szablony radiowe, skrypty radiowe, support shoutcast, prezenterzy, mixery, konsole, dj, licencja zaiks, licencja radiowa, jak założyć radio, jaką licencję kupić, do radia, cast, centrum shoutcast, forum o radiach internetowych, własne radio internetowe